Black Friday släpp med Jykä Sirainen!

Should Have Days – Could Have Mades

Sorgliga och olyckliga historier är något som onekligen är kopplat till men även ett viktigt inslag i countrymusiken som genre. Likaså är Finland ett sådant land som verkligen fängslar den sortens melankoli, den sorgen, och den misär. Det är den typen av att komma hem från en tuff eländig dag – en dag som varar livet ut – hälla upp ett glas whisky och släta över dagens strapatser. Det är den typ av atmosfär som rimmar så bra med de underliggande tonerna och melodierna i Nashvilles country.

Låter som: Townes Van Zandt, Glen Campbell, Dwight Yoakam, Tim Hardin, James Mcmurtry

Det kommer då inte som någon större överraskning att upptäcka att något av det mest Nashville-klingande kommer från Finland. Texterna, stylingarna och rösten från Jykä Sirainen.

binary comment

“Countrymusik har varit med mig sedan 1978 närmare bestämt. När min mamma introducerade mig för Merle Haggards “Working Man Blues”. Jag minns fortfarande tydligt den första spelningen jag hade, det var vardagsrumssoffan och under en golvlampa, mina föräldrar var där som min första publik – det är därför den första låten på albumet heter “Leather Couch & Cheap Guitar”. Det var där allt började.”

I nutida musikaliska termer frammanas Finland oftast av metal, death metal, gitarrer, norrönt gudsinspirerat brus och stort hår insvept i distorsion och svarta kläder. Även om den bilden är sann, kan den börja förändras lite:

“Från Finland, landet med det högsta per capita av metal band i världen, tillbringade jag de flesta av sina musikaliskt aktiva år av inspelning och turnéer som basist för hårdrocksband, och bar stolt på mitt superlånga hår, medans djupt inom bultade countrymusiken och skrek som Grand Ole Opry”.

Detta är countrymusik!” – Peanut Montgomery

“Det här är vad vi behöver just nu. Häll upp en whisky och kom ihåg att LIVET GÅR VIDARE” – Roy Dickens

Jykä började sin musikaliska resa 1978 med sin mammas gamla akustiska gitarr som ganska snabbt tappade de två högsta strängarna efter att ha försökt härma sina barndomshjältar framför spegeln.

Efter några års hårt arbete gick Jykä med i bandet Loud Crowd från Finlands hårdrockshuvudstad, Viiala där Jykä också kommer ifrån. Efter att Loud Crowd anslöt han sig till hårdrocksmaskinen Horsepower för ett par år av turnérande och inspelningar. Andra band och projekt Jykä har varit involverade i är det progressiva metalbandet Tunnel Vision och AOR-projektet Vision Halo och diverse andra pop- och rockprojekt. Nyligen fokuserar Jykä på sitt eget projekt. Mycket av Jykäs nya material skrivs och produceras i USA.

Kolla in Jykä på HepCat Store i Lund den 26:e November kl. 12.00!

https://www.facebook.com/events/488974886622500

DISKOGRAFI

Life Goes On (2022 HepTown records)

WEB:

Jykä Sirainen (bandcamp.com)

SOCIAL PROFILES:

Instagram: @jykasirainen

Facebook: www.facebook.com/jyka.sirainen YouTube: www.youtube.com/user/JyxterFI

Jykä Sirainen – Life Goes On

Jykä Sirainen  – Whiskey Me & You