New Release Alert! Sigvard & The Bonewhispers ”The Ballad of St. Catherine of Clare” Feb 3!

The Ballad of St. Catherine of Clare är skåne baserade singer-/songwritern Jonas “Joppe” Hellerups första släpp tillsammans med The Bonewhispers, under namnet Sigvard& The Bonewhispers. Tillsammans med bröderna Lars och Mats Brandström från Mud Kings och Olof Broberg levereras en dynamisk americana som sträcker sig mellan twangig bluesrock och rootsy american-/irish folk med ett stänk av den svenska vistraditionen i sig. De självutlämnande texterna på klassiska country-teman tar med dig på en mörk resa bland demoner, missbruk och olycklig kärlek. Den sorgsna berättarrösten och texterna står oftast i fokus, men Samuel Lundströms vemodiga fiol och Martín ”Armonica” Pobletes känsliga munspel får tillsammans med banjo, mandolin, pedal steel och övriga instrument ordentligt med utrymme när tillfälle ges.

Album släpps nu digitalt på fredag den 3:e!Projektet påbörjades tillsammans med den mångårige vapendragaren Johan Almstig på torpet i Humlamåla, Blekinge hösten 2020 men på grund av pandemin och dess medföljande restriktioner så tog bandet själva över inspelningsprocessen. Så småningom lämnades inspelningarna över till Patrik Magnusson som mejslade fram det avskalade och personliga soundet. Slutresultatet är en modern, nordisk americana.
Medverkar gör även Thomas Larsen från Fabriken studios (pedal steel), Marlie Wänseth (slide guitar), Vicky Flint (trumpet), Lars Nilsson (orgel), Kay Bradshaw (flöjt) samt Liz Carlson, Lisa Kjellgren Almstig och Charlie Llewellyn-Smith (kör).

Tracklist
1.    Sixty Demons
2.    A Boy No More
3.    Another One Last Drink
4.    Badlands
5.    Do I?
6.    Feel You Take Me Over
7.    I Wanna Spend The Night
8.    Right, Left
9.    There’s A War

Spotify: Sigvard & The Bonewhispers | Spotify


The Ballad of St. Catherine of Clare | Sigvard & The Bonewhispers (bandcamp.com)
Presave link: Sigvard & The Bonewhispers-The Ballad of St. Catherine of Clare (orcd.co)
Facebook: (3) Sigvard & The Bonewhispers | Ludvigsborg | Facebook

Bakgrund
Jonas ”Joppe” Hellerup föddes i Stockholm 1973. I hemmet spelade föräldrarna country/american folk och svenska visor, medan äldsta storasystern introducerade punk, reggae och allt annat som var modernt under uppväxten. När Joppe, vid närmare 40 års ålder, började skriva egen musik, som självterapi, så märkte han att resultatet var starkt präglat av denna uppväxt. I drygt tio år har han skapat och framfört musik under namnet Sigvard tillsammans med en uppsjö av kända och okända musiker, ofta med producenten Johan Almstigs magiska ljudvärld i bakgrunden. 

2018 släpptes EP:n Bones digitalt med gästartister som Mikael Marin, Catt Schorling, Emma Nordenstam, Jonas Färnlöf, Ayi Solomon och många fler. Sigvard kallades bland annat ”21st century Cash”, ”Sweden’s Nick Cave” och ”Sweden’s best kept secret”. Samma år flyttade Joppe till Skåne tillsammans med sin dåvarande hustru och medmusiker Klara Sibeck. 2019 klev bröderna Brandström från Mudkings in som fasta medlemmar och sedan 2021 har de tillsammans med Olof Broberg bildat trion The Bonewhispers. Sedan 2021 har även violinisten Samuel Lundström varit en frekvent gästartist såväl live som i studion.
 
Sigvard är ett släktnamn som ärvts från far till son i generationer och som fick bli en symbol för Joppes utforskande av manlighet, ärlighet, arv och skam. Namnet The Bonewhispers myntades av malmöprofilen Stellan ”Iry” Viking i samband med en spelning in Malmö 2020.

The Bonewhispers 
Lars ”Mr. Bonewhisper” Brandström började spela gitarr i de tidiga tonåren inspirerad av sin morbrors skivsamling. Ett starkt minne var när han hörde en konsert med BB King på radion, vilket triggade hans intresse för att skapa musik tillsammans med andra. Med sin bror Mats spelade han i flera band under de senare tonåren, en aktivitet som sedan fortsatt genom hela vuxenlivet. Lars gillar att växla mellan flera instrument som lap steel, dobro, mandolin och munspel vid sidan om sin älskade Duesenberg-gitarr.

Olof Broberg började spela bas i olika band under högstadie- och gymnasietiden med stilar som soul, funk och hiphop. Så småningom började han skriva egen musik under namnet OB3ple. Olof köpte en baspedal av Lars Brandström och blev därefter övertalad att bli basist i bandet 2021.

Mats ”Backbone” Brandström började tidigt spela gitarr, trummor och percussion. Vid elva års ålder startade han sitt första band tillsammans med brodern Lars. I tonåren spelade han med de bästa banden i hemstaden Karlshamn inom allt från heavy metal till jazz. Under senare år har han gjort en djupdykning i americana och rootsmusik och även plockat upp banjon för att utveckla och ytterligare fördjupa förståelsen av americanans sanna ursprung och mening. Mats är bandets musikaliska ryggrad.

Övriga musiker
Samuel Lundström är en musikalisk vagabond, riksspeleman och frilansmusiker som kan spela allt inklusive japansk bambuflöjt på sin fiol. Han spelar bland annat med folkmusikgruppen Sevdalini. Samuel samlar även på tramporglar och är ständigt återkommande gästmusiker i The Bonewhsipers såväl på scen som i studion.

Martin ”Armonica” Poblete är en internationellt erkänd chiliensk munspelare och kompositör. Han har medverkat på mer än 30 album och turnerat över hela världen. Han är officiell artist för Easttop harmonicas och Santo Angelo cables och har en egen YouTube-kanal med namnet Martin Armonica. Joppe och Martín blev nära vänner när Martín studerade för munspelsmaestron Joel Andersson i Höör 2019.

Johan Almstig är multiinstrumentalist, ljuddesigner och ägare till Studio Nova. Han är en av Joppes närmsta vänner, konstnärlig inspiratör och musikaliskt bollplank. Johan är en del av Sigvard & The Bonewshipers själ.

Thomas Larsen är ett nav i musiklivet i Malmö. I Fabriken Studio spelar han in och producerar musik med många viktiga artister. Han driver också husbandet på musikklubben Medley och bidrar med pedal steel på ett par låtar på detta album.

Marlie Wänseth är en amerikansk gitarrist, känd för sin eklektiska americana-stil som innefattar hela spektrat från bluegrass/country till blues. Marlie är sedan några år tillbaka bosatt i Australien där hon bland annat spelar med Ashlea Reale & The Outlaws.

Lars Nilsson
Lars Nilsson fick sitt första piano vid 6 års ålder och tog lektioner i klassiskt piano, blues, boogie-woogie och jazz i 13 år. I sina tonår blev han förförd av hårdrocken och bytte till gitarr för en tid. 1996 köpte Lars sin första Hammond-orgel och inget var sig likt sen dess. Lars har turnerat två gånger i USA och spelat gospel och är en eftersökt session- och studiomusiker. Han spelar regelbundet med bröderna Brandströn och har sin egen orgelkvartett.
 
Vicky Flint är en brittisk trumpetare som även sjunger, producerar och spelar ett antal andra blåsinstrument. Hon har tidigare samarbetat med Olof i musikaliska projekt.

Kay Bradshaw började tidigt spela Beatles- och Fleetwood Mac-covers med sina skolkompisar. Hennes första trumset bestod av kartonger. Hon spelar fortfarande på sin första Irish Whistle som nu är mer än 50 år gammal. Många saker med Kay har förändrats sedan dess men inte hennes stora kärlek till musiken. Kay medverkade även på Bones-skivan med bland annat bodhran och har gjort flera liveframträdanden med Sigvard. Hon är även en nära vän, mentor och konstnärlig förebild till Joppe.
 
Liz Carlson är en amerikansk singer-/songwriter med en fantastisk röst som sedan några år är bosatt i Sverige. Hon spelar piano och ukulele och släpper såväl egenkomponerade låtar som covers på SoundCloud.